Smycken

Tips, fakta och vägledning om smycken

Billiga smycken - fakta och tips

Billiga smycken kan innehålla bly. Du som letar efter billiga piercing smycken bör särskilt undvika blysmycken – såvida du inte har särskilda önskemål om att pierca tungan med en blyring, förstås.

Köp gärna billiga smycken, men ta noga reda på vilket material smyckena är tillverkade av. Att billiga smycken innehåller nickel vet vi visserligen, men att de ibland innehåller upp emot tio procent tungmetaller som bly torde vara en nyhet för de flesta.

Billiga smycken online

Att köpa billiga smycken online är ett säkert kort för dig som handlar i de stora kedjornas nätbutiker. Du som handlar billiga smycken hos diffusa återförsäljare kan dock riskera att smycken som utges vara silversmycken innehåller en farligt hög blyhalt. Tidningen ICA-kuriren lät för något år sedan testa 50 slumpvis utvalda produkter från tio av de största kedjorna – testet visade att över 70 procent innehöll bly; vissa mer än 10 procent.

Bly i billiga silversmycken

Särskilt billiga silversmycken har visat sig innehålla stora blymängder. Och affärerna testar inte smyckena, som ofta tillverkas i Kina eller andra asiatiska lågprisländer. Följande butiker testar inte blyhalten i sina smycken:

  • Glitter
  • Kicks
  • Ur och Penn
  • Åhlens
  • Albrekts

Du som vill handla smycken billigt får dessvärre räkna med att de innehåller bly (och andra tungmetaller). Det hjälper sällan att fråga butikspersonalen, som inte känner till smyckenas ursprung och än mindre har möjlighet att granska vad de innehåller. Billiga smycken på nätet torde inte vara fria från bly – samma sak gäller billiga piercing smycken i silver ”look”. I det senare fallet är det särskilt viktigt att kolla upp blyhalten eftersom blyet rör områden innanför huden.

Reklamlänkar