Smycken

Tips, fakta och vägledning om smycken

Pärlor - fakta och tips

Pärlor av pärlemor är s.k. äkta pärlor, medan plastpärlor, pärlor av glas och metall tillhör kategorin fuskpärlor. Köp gärna äkta pärlor i Sydöstasien – för lägsta pris.

Pärlor skapas när musslor öppnar sitt skal för att ta in syre eller för att förtära plankton. Pärlor är hållbara och brukar ha en livslängd på över hundra år. Livslängden varierar beroende på hur man sköter en pärla – t.ex. ska man undvika alltför fuktig luft. Det finns både saltvatten och sötvattenspärlor – de flesta sötvattenpärlor är odlade pärlor på konstgjord väg och har därmed ett lägre pris än ” äkta pärlor”.

Pärlor i olika smycken

Det finns gott om billiga pärlor som används i halsband, örhängen och ringar. Billiga pärlor är sällan ”äkta” – i regel rör det sig i så fall om glaspärlor eller pärlor av plast. Dessa pärlor träs vanligtvis på örhängen eller halsband – det är absolut inte ovanligt att kombinera falska pärlor med guldhalsband eller platina. Anta därför inte automatiskt att ett dyrt guldsmycke alltid är försett med äkta pärlemor. Det finns också pärlor med mönster – sådana pärlor består sällan av äkta pärlemor, utan istället en variant av slipat glas.

Pärlor och priser

Pärlor av äkta pärlemor är billiga i Sydöstasien – du som däremot nöjer dig med plastpärlor gör klokast i att handla dem billigt på hemmamarknaden.

Reklamlänkar