Smycken

Tips, fakta och vägledning om smycken

Förlovningsringar - fakta och tips

Förlovningsringar av guld, titan, vitt guld och platina är populära. De flesta köper förlovningsring av guld, eventuellt prydd med rubiner eller diamanter. Undvik alltför annorlunda förlovningsringar, särskilt silverringar.

Många juvelerare vittnar om att förlovningsringar säljer mångdubbelt bättre än vigselringar, vilket tyvärr leder till den tragiska slutsatsen att en stor del av förlovningarna inte resulterar i äktenskap. Men oavsett konsekvenser måste ett traditionellt äktenskap föregås av en förlovning – då är det svårt att undgå förlovningsringar.

Köp förlovningsringar av guld

Förlovningsringar köps traditionellt sett av mannen, som också ansvarar för att välja förlovningsring. Det hör till god sed att köpa förlovningsringar av guld, men förlovningsringar av vitt guld, platina eller titan är också fullt accepterade. Nackdelen med vitt guld är emellertid att det inte kan särskiljas från silver rent utseendemässigt.

Billiga förlovningsringar

Billiga förlovningsringar av silver kan köpas på nätet, men även butiker som Guldfynd erbjuder ofta förlovningsringar för någon 1000-lapp. Du bör undvika förlovningsringar i silver – gifta män vittnar om att sådana leder till repressalier senare i äktenskapet.

I Sverige ska man i regel köpa två förlovningsringar – både mannen och kvinnan ska i jämlikhetens namn bära ring innan bröllopet. I många andra länder köper mannen enbart en ring till kvinnan. Genom att köpa förlovningsring på nätet kan man komma undan mycket billigt – två ringar för under 1000 kr är inte ovanligt.

Förlovningsring av guld med ädelstenar

Förlovningsringar av guld kan med fördel kombineras med ädelstenar som smaragder, hjärtformade diamanter eller små rubiner.

Diamanter klassificeras efter karatvikt såsom ½ karat, ¾ karat, 1 karat, 1 ½ karat och så vidare. Ringar med diamanter över 1 karat brukar vara mycket dyra – undvik därför att köpa så stora diamantringar utan att försäkra dig om att din blivande fru verkligen uppskattar ringar med stora ädelstenar.

Tänk också på att den kommande vigselringen ska ”överglänsa” förlovningsringen. Du som köper en dyr förlovningsring måste således köpa en ännu dyrare vigselring.

Reklamlänkar